Africa nu va crește lumea cripto

Africa nu poate crește volumul tranzacțiilor în cripto. Nu are cu ce.

Se scrie că, la nivel mondial, ar fi două miliarde de oameni, care nu au acces la bănci, în special la carduri pentru a transfera bani.

Ieri am urmărit un documentar cu privire la niște triburi din Angola, și când își ungeau părul femeile cu vopsea fabricată din coajă de copac, sigur ar fi avut nevoie de un card, să o întindă cât mai bine.

Cu ocazia diverselor sărbători, când sacrifică câte un ied, capră, de asemenea, ar fi foarte util un card Pundi X ascuțit sau, poate, Monaco, de oțel inoxidabil.

O scenă deosebită din documentar a fost cea cu niște băieței, care după ce adapă caprele dintr-o groapă săpată la câțiva metri într-un pământ roșu, beau apă, cu poftă, dintr-un un bidon de plastic de ulei Castrol.

Realitatea este diferită, în mod substanțial, profund, de niște cifre optimist vehiculate.

Pământenii care nu au acces la servicii financiare, au alte minusuri mai stringente, înaintea acestui luxuri costisitoare: criptomonedele. Pe treptele piramidei nevoilor, aceștia se află la bază, având probleme mari în a-și satisface necesitățile primare (apă, hrană).

În perioada Crăciunului, un prieten revenit din Sudan (țară cu peste 30 milioane locuitori) a relatat despre cât de neavansată este acea țară, cum până acum puțini ani femeile nu aveau acces la educație și despre lupta lor cotidiană pentru supraviețuire.

La un subiect, pe Reddit, cu luni în urmă, referitor la deschiderea Binance Uganda, un user a avut un comentariu atât de realist, în care îl ruga pe CEO să aibă milă, că au puțini bani, să nu li-i ia și pe aceia.

Criptomonele au un important obstacol de depășit, acela al găsirii modalităților de a fi folosite în viața reală și altfel decât sub forma cardurilor și ATM-urilor, din cauza limitărilor tehnologice existente în acele părți ale mapamondului.

Până să viseze cineva la adopție, trebuie să realizeze că monedele digitale sunt, în momentul de față și în viitorul apropiat, pentru persoane care dețin cunoștințe avansate (față de cetățeanul mediu) de tehnologie.

Criptonienii au,cumulativ, în plus față de cele două miliarde de oameni fără acces la servicii bancare din Africa, Orientul Mijlociu, Asia, (și ar cam fi cazul să realizeze diferențele acestea), bani pentru:

1. curent electric;

2. telefon mobil cu un sistem de operare care să permită accesul la internet, descărcarea de aplicații de wallet-uri, Google Authenticator, sau PC/laptop;

3. acces la internet;

4. carduri, necesare (de cele mai multe ori) pentru a alimenta conturile schimburilor crypto.

5 cunoștințele tehnice necesare pentru crearea de portofele digitale (notare parole, seed-uri, păstrare), achiziționare, depozitare, transfer criptomonede.

În Africa și multe țări din Orientul Mijlociu și Asia, trecând peste problemele generale, primare, oamenii nu au o educație suficientă pentru a le permite întreprinderea unor astfel de demersuri sofisticate.

Câți Mumba Bumba ar fi știut să nu facă update-ul acela al Electroneumului, să nu le fie furate monedele?

Nu neagă cineva că, pentru unii dintre ei, criptomonedele, într-o variantă mult mai simplă, ar fi utile și le-ar face viața mai simplă, însă nu se se vor bucura de acele avantaje în următorii ani.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *