Uraaa!!! Impozit 10% pe câștigul din criptomonede!

Criptomonedele sau monedele virtuale vor fi impozitate cu 10% din câștig. Cum, nu te bucuri? Păi? Până acum erau discuții că statul român nu recunoaște Bitcoinul, criptomonedele, iar acum când le acceptă, prin impozit, ești nemulțumit? Apăi, pe români nici Dumnezeu n-are cum să-i mulțumească!

Paragrafele următoare reprezintă opinii personale, nu consultanță fiscală sau juridică!!!

Prin dispozițiile Legii nr. 30/2019 (intrată în vigoare în 20.01.2019 și produce efecte începând cu această dată) s-au introdus în Codul fiscal două prevederi referitoare la criptomonede:

A. Prima mențiune referitoare la monede virtuale:

161. La articolul 114 alineatul (2), după litera l) se introduce o nouă literă, litera m), cu următorul cuprins:
”m) venituri din transferul de monedă virtuală .”

În DEX venitul este definit ca fiind ”Sumă de bani care revine unei persoane sau firme dintr-o activitate prestată sau din proprietatea deținută, într-o perioadă de timp; câștig, beneficiu”

Codul fiscal enumeră în multe rânduri care sunt veniturile impozabile și cele exceptate. Nu prezintă interes acele informații, ci prevederile articolului nr. 61 – Categorii de venituri supuse impozitului pe venit:

…d) venituri din investiţii, definite conform art. 91;

… g) venituri din premii şi din jocuri de noroc, definite conform art. 108;
… i) venituri din alte surse, definite conform art. 114 şi 117.

Litera i) este cea importantă, întrucât art. 114 tocmai a fost modificat prin introducerea literei ”m) venituri din transferul de monedă virtuală.” Ar trebui să ne simțim neglijați că nu plasează criptomonedele în categoria d), dar onorați că nu am fost incluși în g).

Transferul trebuie interpretat și în sensul de transferuri. Nu vă cramponați în nimicuri, căci nu veți vedea pădurea de copaci. Relevant este că îți declari câștigurile prin declarația unică privind impozitul pe venit.

B. A doua prevedere referitoare la monede virtuale:

165. La articolul 116 alineatul (2), după litera b) se introduce o nouă literă, litera c), cu următorul cuprins:
”c) câștigului din transferul de monedă virtuală în cazul veniturilor prevăzute la art. 114 alin. (2) lit. m), determinat ca diferență pozitivă între prețul de vânzare și prețul de achiziție, inclusiv costurile directe aferente tranzacției. Câștigul sub nivelul a 200 lei/tranzacție nu se impozitează cu condiția ca totalul câștigurilor într-un an fiscal să nu depășească nivelul de 600 lei.”
(1) Contribuabilii care realizează venituri din alte surse identificate ca fiind impozabile, altele decât cele prevăzute la art. 115 alin. (1), precum şi cele prevăzute la art. 114 alin. (2) lit. l) au obligaţia de a depune declaraţia unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice, la organul fiscal competent, pentru fiecare an fiscal, până la data de 15 martie inclusiv a anului următor celui de realizare a venitului.

(2) Impozitul pe venit datorat se calculează de către contribuabil, pe baza declaraţiei unice privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice prin aplicarea cotei de 10% asupra: … ”c) câștigului din transferul de monedă virtuală în cazul veniturilor prevăzute la art. 114 alin. (2) lit. m), determinat ca diferență pozitivă între prețul de vânzare și prețul de achiziție, inclusiv costurile directe aferente tranzacției. Câștigul sub nivelul a 200 lei/tranzacție nu se impozitează cu condiția ca totalul câștigurilor într-un an fiscal să nu depășească nivelul de 600 lei.”

Câștigul se determină ca diferență pozitivă între prețul de vânzare al criptomonedelor și prețul de achiziție a acestora. E clar ca lacrima că textul se referă la diferență în lei, directă sau echivalată în lei. Cum e așa clar? Declarația unică se completează cu sume în euro, dolari sau crypto? Nu!!!

Exemplu: cumperi în martie 2019 un BTC cu prețul de 4000$ și îl vinzi în aprilie 2019 cu 5000$. Vei fi impozitat cu 10% pe venitul/câștigul/diferența pozitivă de 1000$, transformată în lei la cursul BNR din ziua când ai efectuat vânzarea cripto.

Criptonienii, persoane fizice, care realizează câștig (vânzând cripto pe fiat) de peste 200 lei pe o singură tranzacție efectuată în anul fiscal sau de peste 600 lei pe minimum 2 tranzacții efectuate în anul fiscal, în intervalul 20.01.2019-31.12.2019, trebuie să completeze și să depună în intervalul 03.01.2020-15.03.2020 declarația unică privind impozitul pe venit.

Per a contrario, cei care efectuează o singură tranzacție crypto-fiat și obțin un câștig de cel mult 200 lei, precum și aceia care efectuează mai multe astfel de tranzacții, dacă totalul câștigului este de cel mult 600 lei/an, nu datorează impozitul de 10% și nu trebuie să completeze declarația unică.

Pentru perioada 20.01.2019 – 2018, se aplică legislația fiscală în vigoare în acel moment.

Rebelii tastaturiști, care nu vor să plătească taxe pe cripto, din diverse motive, printre care: ”Pentru că statul nu are dreptul”, ”De ce? Ce a făcut statul pentru cripto? Adică n-a impulsionat mediul cripto, dar hop cu impozitarea.”, ”Bitcoin este independent de orice autoritate, e privat” și tot felul de inepții, prin astfel de atitudini dovedesc :

1. prezența unor comportamente antisociale, posibil infracționale și acceptarea (cu bună știință) situării, în viitor, în sfera românilor pușcăriabili;

Potrivit art. 9 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 241/2005, constituie infracţiune de evaziune fiscală ascunderea bunului ori a sursei impozabile sau taxabile în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale și se pedepsește cu închisoare de la 2 ani la 8 ani şi interzicerea unor drepturi

În accepţiunea legii, acţiunea de ascundere se poate realiza în fapt prin întocmirea sau deţinerea de documente false privind provenienţa, apartenenţa sau circulaţia bunului. Ca atare elementul material al acestei infracţiuni constă în sustragerea de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale prin ascunderea bunului ori a sursei impozabile sau taxabile. În cazul acestei infracţiuni, fapta ilicită, ce caracterizează latura obiectivă constă în ascunderea bunului ori a sursei impozabile sau taxabile în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale. Sub aspectul formei de vinovăţie infracţiunea se comite dosar cu intenţie directă calificată de scop.

Infracţiunea are ca element material al situaţiei premisă existenţa unei obligaţii legale de a plăti taxe sau impozite pentru anumite activităţi prestate sau bunuri deţinute. Omisiunea plăţii unei taxe datorate nu constituie infracţiunea de evaziune fiscală, dacă bunul sau sursa impozabilă nu au fost ascunse. În acest caz ia naştere pentru cel care nu a efectuat plata doar obligaţia de plată a taxei respective, nu şi răspunderea penală. Desigur, cu penalitățile aferente.

Cum procedurile legale presupun ceva timp, de prin 2021 estimez că vom vedea la televizor astfel de știri și fiecare le va privi cu detașare, amuzament sau frisoane (în funcție de păcatele trecutului).

2. o necunoaștere a funcționării societății în care trăiesc;

Statul român și, chiar, majoritatea țărilor, există și continuă să ființeze datorită taxelor colectate, în principal, de la proprii cetățeni. Statul nu trebuie să îți creeze vreo facilitate pentru afacerea din care realizezi profit sau activitatea din care obții venit. Ai realizat venituri impozabile, datorezi impozit. Punct. Unde-i lege, nu-i tocmeală!

Dacă analizăm cronologic invers, statul român ne-a oferit, fiecăruia, foarte multe beneficii, atât celor aflați încă în țară, cât și celor care își realizează interesele financiare, în principal, în străinătate:

– în primul rând dacă toți sau majoritatea cetățenilor ar fi avut atitudini de neconformare, neplătind taxe și/sau impozite, nu ar mai fi existat România, nefiind bani pentru menținerea integrității teritoriale (asigurarea finanțării vameșilor, armatei, poliției, jandarmeriei) și ei (cripto-veșnic-nemulțumiții), ar fi fost cetățeni bulgari, turci, ucrainieni sau, și mai bine, ruși;

– majoritatea (datorită plății taxelor și impozitelor de către alți cetățeni), s-au născut în spitale, fiind îngrijiți de medici, asistente, îngrijitoare, femei de serviciu. Ulterior au fost îngrijiți, educați, cu mai mult sau mai puțin succes, de către educatoare, învățătoare, profesoare în clădiri publice, clădite din, ghici ce? taxe!!

Când nu ne vom mai uita în permanență în grădina altuia și când nu vom considera că dacă altul nu face, nu respectă legalitatea, moralitatea, hop și noi la fel, de-abia atunci va începe să se producă o schimbare.

Nu uitați: România este compusă din fiecare român!

 

 

One Comment on “Uraaa!!! Impozit 10% pe câștigul din criptomonede!”

  1. Salut!
    1) Cum se va declara? Voi declara suma castigata pe propria raspundere si imi calculeaza ei taxa dupa aceea? Sau trebuiesc dovezi cu extrase de cont?
    2) Daca folosesc revolut are ceva (ei fiind din Anglia) ? Mi-e mult mai usor sa deschid un cont in euro in revolut decat la bancile de la noi…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *