Cum să cumpărăm și să vindem crypto în bull market

Să cumperi și vinzi crypto în bull market este cu totul altfel decât în bear market, mai ușor, mai profitabil pentru, mai, toți,.

În bull market,  chiar și o maimuță poate alege criptomonede care să crească.

În primul rând, în trading, ca și în viață, ești singur, deciziile, bune, rele, sunt ale tale. De obicei, oamenii au tendința să dea vina pe alții pentru pagube și să își asume câștigurile. Deci, reține și nu te fofila, căci responsabilitatea tranzacțiilor tale financiare este numai și numai a ta..

Ceea ce voi prezenta este o strategie, dintre multe posibile, într-un limbaj cât mai pe înțelesul tuturor. O folosesc uneori și consider că merită împărtășită. O fi bună, o fi rea, vedeți, observați și apreciați pe riscul vostru.

Pentru exemplificare voi utiliza schimbul Binance. Pe graficul unei monede încărcăm indicatorii: Volume, Bolinger Bands (prescurtat BB) și trei Moving Average (prescurtat MA). Ce reprezintă acești indicatori, dacă, de ce  și cât sunt de importanți, veți afla, dacă vă interesează, folosind Google.

Pentru a insera în grafic un indicator, apăsăm click dreapta, iar din meniul care se deschide ”Insert indicator” alegem Bolinger Bands, Volume și Moving Average pe care o selectăm de 3 ori (pentru că avem nevoie de 3).

Ulterior setăm, din partea de sus a graficului intervalul de timp: 4 ore.

Moving Average, apăsând pe rotiță, le vom stabili următoarele valori: 200 prima, 50 a doua și  20 a treia . Culorile celor 3 MA ar fi bine să le alegeți diferite și să le și îngroșați pentru a le putea observa mai ușor.

Reguli:

1. Se verifică intervalul de timp, de la Week, la Daily, apoi la 4 H, pentru a se stabili direcția: în sus/bullish sau în jos/bearish.  Intervalele de timp mari (lună, săptămână, zi) au o importantă mult mai mare – dictând trendul- cu privire la evoluția unei criptomonede față de cele medii  sau mici (1 oră, 30 minute, 15 minute).

La început, este ceva mai complicat să identifici, nivelurile de suport (unde prețul s-a oprit din scădere, menținându-se, apoi crescând) și cele de rezistență (unde s-a împotmolit, nu a mai crescut, urmând după atingerea lui, o stagnare, apoi scădere).

De reținut faptul că un nivel care este suport, poate fi spart, prețul coborând sub acesta, moment în care devine rezistență (o piedică în creștere).

La fel,  rezistența poate fi străpunsă, prețul urcând dincolo de aceasta, transformând-o în suport.

Deci, suportul devine rezistență, după ce este prăbușit, iar rezistența devine suport după ce este depășită.

În simularea strategiei, se vor urmări, pentru achiziție, graficele criptomonedelor care sunt, pe week/săptămână, verzi (ultima sau ultimele săptămâni să fi fost închise verde=pe creștere).

Dacă în acest început de bull (februarie 2020), graficele unor criptomonede sunt pe scădere (lumânâri roșii), în timp ce majoritatea este pe creștere (lumânări verzi), ar trebui evitate cele neperformante.

2. Bolinger Bands este foarte bun pentru a ne orienta, să știm cum este prețul (bearish/bullish), dacă o criptomonedă este scumpă sau ieftină .

În 90% din cazuri lumânările se situează în interiorul benzilor. BB are 3 linii, banda inferioară, cea superioară și linia mediană (care coincide cu MA20). Când prețul este sub linia mediană, se poate considera că acea criptomonedă este pe scădere (bearish), fiind posibil să scadă.

Bolinger Bands se măresc și mișcorează în funcție de evoluția lumânărilor. Când prețul stagnează, mișcările fiind mici, se îngustează, anunțând o viitoare mișcare mai amplă. Când prețul are fluctuații mari, BB sunt extinse.

În interiorul benzilor, se pot observa mai multe situații:

a) Dacă prețul a urcat până la banda superioară, chiar a ieșit din ea, apoi coboară până la linia mediană, chiar dacă o străpunge cu un vârf (umbră/wick), dar corpul lumânării închide deasupra, acea cryptomonedă este bullish și este bine să așteptăm, să vedem cum se va închide următoarea lumânare (roșie, la același nivel/mai jos sau verde), apoi putem cumpăra, dacă se corelează cu MA-urile și volumul.

b) Dacă lumânările coboară sub linia mediana a BB, este probabil să ajungă la banda de jos, iar dacă nu iese din bandă, este posibil, chiar probabil să urce.

c) Prețul a oscilat între banda inferioară și cea superioară, ceea ce ar face simplu de tranzacționat, anume să cumperi pe la banda inferioară și să vinzi în apropierea celei superioare.

3. Când MA-urile coboară de deasupra lumânărilor (deci lumânările încep să fie crescătoare, iar MA-urile sunt suprapuse sau sub lumânări) semnalizează că acea criptomonedă s-ar putea să treacă din bearish în bullish.

Atunci când cele 2 MA, 50 și 20 se intersectează suprapunându-se pe lumânări sau sub ele. Prețul, de obicei, crește spre MA200, care încă este deasupra.  Comanda de cumpărare se poate executa când prețul trece și deasupra MA 200.

În situația opusă, se poate vinde, când MA 20 și 50  ajung (urcând) din urmă prețul, depășind lumânările, care fie uniforme, cam la același nivel. MA-urile se curbează treptat, apoi coboară, prețul urmând să scadă.

În momentul în care MA-urile,  20  și 50  se intersectează de deasupra lumânărilor înspre jos,  se poate considera că prețul este bearish.

Pentru o certitudine mai mare, se poate aștepta intersectarea MA 20 și 50 cu MA200, cele două coborând.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *