Revoluția cripto și regulile ei

Revoluția crypto se dorește a fi o comunitate prezentă, în principal, pe Telegram, deschisă, constructivă, civilizată, un loc unde să revii cu drag.

Regulile, toate derivate din ideea că ești oaspete și se așteaptă din partea ta un comportament potrivit statutului!”

1.  Dacă te hotărăști să postezi, exteriorizează-ți gândurile în propoziții sau fraze. Nu te grăbi să tastezi un cuvânt, să apeși tasta ENTER,  mai scrii două vorbe, ENTER, apoi mai scrii ceva, din nou ENTER sau doar emoticon-uri.  Dacă vei proceda cum e descris mai sus, să te aștepți să fie șterse/să ți se atragă atenția. Da, nu ai drept de autor pe ceea ce postezi sau să se înregistreze în vreun ledger, să nu poată fi inlaturate! Atâta timp cât nu se intercalează între replicile tale ale altcuiva, e clar că te grăbești, derutezi, obosești cititorii și chiar îi enervezi. Devine obositoare/consumatoare de timp derularea  multor asemenea postări. Știm că ENTER-ita e boală grea, dar tratabilă, dacă există puțină disponibilitate. Încercăm să postăm fraze sau propoziții, ci nu cuvinte? (Reține că aceasta este prima regulă, deci foarte importantă!)

2. Fii pozitiv (atât cât poate fi nația de ”urși”)! Dezbate ideile calitativ! Chiar dacă discuțiile sunt contradictorii și tind să evidențieze aspecte mai puțin plăcute, rezultatul ar trebui să fie unul util comunității. Proiectele criptomonedelor, de obicei, nu sunt (de obicei) ale tale și nici nu vor deveni oricât ai investi sau te-ai implica emoțional.

3. Întotdeauna, argumentează-ți afirmațiile! Astfel poți aduce o contribuție calitativă și vei crea o impresie bună. Să nu ”aruncăm” cuvintele sau link-urile. Străduiește-te să exprimi ideile inteligent și decent! Postările cu greșeli sau incomplete (dacă dorești să corectezi sau adaugi ceva ulterior), pot fi editate. Dacă se scriu rânduri de corecturi sau frânturi de idei, nimeni va înțelege ceva.

4. Dacă vei posta link-uri neînsoțite de un comentariu personal, care să detalieze motivul pentru care ai considerat atât de important conținutul acelui link, încât să luăm la cunoștință de el, este posibil ca, în scurt timp, acel link, să fie șters. Nu am avea timpul fizic să accesăm și să citim multitudinea de informații din link-urile singuratice, neexplicate, postate ca la concurs.

5. Ideal ar fi să nu adresezi întrebări simpliste, ale căror răspunsuri se pot afla căutând pe Google sau să soliciți informații de maniera ”Ce părere aveți de …?” O astfel de formulare denotă lipsa de interes pentru o minimă documentare. Întâi exprimă-ți părerea cu privire la acel subiect, apoi cere alte puncte de vedere. Grupul nu a fost creat pentru a fi un oracol, unde să se găsească răspuns întrebărilor neștiutorilor, ci pentru dialog, informare. Pentru întrebări, folosiți Google.

6. O impolitețe de evitat ar fi aceea de a atrage atenția altui user cu privire la greșelile de exprimare. Totodată, discuțiile prea tehnice, lipsite de esență sau foarte lungi, doar cu un interlocutor, care nu sunt de interes general, și-ar găsi cel mai bine rostul în cadrul unei discuții private.

6. În general, nu sunt permise discuții de natură personală, care nu au legătură cu scopul grupului. Despre bere, fotbal, politică se poate dialoga prin mesaje private, nu creând offtopic.

7. Nu sunt permise link-urile de referral decât membrilor activi. Dacă nu ai scris nimic pe grup și  postezi referral, îți va fi șters. Vrei ceva de la comunitate? Întâi oferă, contribuie la discuții, împărtășește informații. GIF-urile în general, nu sunt permise, decât dacă sunt foarte inspirate, iar postatul acestora nu devine un nărav.

7. Ca prezența, în scris, pe acest grup să aibă vreo semnificație, ar fi normal să nu te limitezi doar la a confirma, a fi de acord cu vreun interlocutor. Dacă vei folosi doar GIF-uri și alte mocuțe aprobatoare, să te aștepți să fie șterse.

8. Dacă cineva dorește să facă reclamă afacerii sale de vândut alune, schimb, ico sau orice, o poate face o dată, de două ori pe săptămână, cu condiția ca el sau cineva din echipa/proiectul respectiv să fi fost activ! Dacă ești proaspăt intrat sau mai vechiuț, dar nu ai comentat nimic, deci nu îți pasă să oferi calitate, ci doar să extragi valoare, ți se va șterge reclama. Astfel este corect, ”quid pro quo” (schimb cinstit)!

9. Se interzice reclama la alte grupuri de Telegram, Facebook, escrocherii celebre,  scheme piramidale, grupuri de semnale, proiecte cunoscute/dovedite ca țepe.

10. Indivizii care folosesc un limbaj necuviincios,  trolează,  sunt avertizați  în mod repetat,  discută în mod batjocoritor  despre useri, admini pe grup sau în afara acestuia, vor fi banați fără/cu avertizare prealabilă. Dacă îți place atmosfera grupului, respect-o! Gândește-te, cine va avea mai mult de pierdut, grupul sau tu? Nu e sănătos să vorbești de rău gazdele unde intenționezi să revii.